Agricultor Belintan in Japonia

In jos

Agricultor Belintan in Japonia

Mesaj  Admin la data de Mier Aug 04, 2010 8:23 pm

Ce putem învăța de la agricultura asiatică? Ioan Jivu, primul agricultor din țară care a intrat în programul inițiat de francezi, de susținerea a unei agriculturi ecologice, a ajuns în Japonia.

Țara Soarelui Răsare se pare că a fost adevăratul punct de pornire al sistemului de parteneriat între producător și consumator, folosindu-se doar produse naturale. Ioan Jivu, ajuns cu scopul de a vizita desfășurarea programului, spune că succesul culturii japoneze stă în disciplină, în ordine și în încredere. „Japonezii cultivă suprafețe mici, dar fiecare petic de pământ este folosit, nimic nu se irosește. Și nu se pun flori în pământ, acelea se țin în ghiveci, ci se cultivă hrană, legume. Apoi, japonezii se hrănesc cu produse autohtone, agricultura lor asigură alimente pentru milioane de oameni, foarte rar apelează la importuri. Majoritatea legumelor sunt cultivate ecologic și oamenii au încredere în agricultori, nu au nevoie de certificate sau alte dovezi“, a declarat belințanul Ioan Jivu.
Agricultura japoneză are aceleași produse pe care le folosim și noi, plus câteva soiuri în plus de salate. Deși nu folosește o tehnologie sofisticată, micii fermieri asiatici nu sunt deloc lipsiți de ingenuozitate. Sistemul lor de irigație pare unul complex la prima vedere, însă este ușor de făcut și extrem de util. Având terenurile terasate (în trepte), pe marginea lor sunt canale care dirijează apa. Fiecare casă are o instalație propie de purificare a apei, astfel că toată apa care ajunge la legume este apă curată.
„Japonezii agricultori nu trăiesc doar din munca pământului, aproape toți au și alte locuri de muncă, iar cultivarea parcelelor mici de pământ le aduce un venit în plus, tocmai că merg pe acest sistem de parteneriat între producător-consumator”, a mai spus Ioan Jivu. Asiaticii nu exploatează bine doar parcelele de pământ, ci și timpul, astfel că atunci când cultivă produse de sezon, care se fac repede, ajung să aibă până la trei culturi pe an.

Mai multe detali pentru inscriere in program gastesti pe blogul :
http://asat-timisoara.blogspot.com
Jivu Ioan
Loc.Belint nr.629
Tel:0722292871
e-mail : jivu_nelutu@yahoo.com

Admin
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 58
Varsta : 33
Localizare : Romania/Timis/Lugoj/Belint
Data de inscriere : 28/07/2008

Vezi profilul utilizatorului http://belint.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum